Αγάπη σκύλα (amores perros)

10 Φεβ.

111.-Amores-Perros

Ο έρωτας είναι προδοσία , ο έρωτας είναι άγχος , ο έρωτας είναι αμαρτία , ο έρωτας είναι εγωισμός , ο έρωτας είναι ελπίδα , ο έρωτας είναι πόνος , ο έρωτας είναι θάνατος . 

Πόλη του Μεξικού κατά την ανατολή της νέας χιλιετίας . Ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης τριών διαφορετικών πτυχών μιας δύσκολης αγάπης. Ο Octavio , ένας νέος ερωτευμένος με την κουνιάδα του ,έχει μεταμορφώσει τον σκύλο του σ’ ένα θανατηφόρο όπλο με το οποίο επιθυμεί να ξεφύγει από την ερωτική του μιζέρια . Η Βαλέρια , ένα όμορφο μοντέλο , βλέπει την καριέρα της να χάνεται μέσα από την νέα της ζωή στο πλάι του Daniel , ενώ ο μικρός της σκύλος ο Richi εγκλωβίζεται , όπως και η ίδια , στα στενά όρια του διαμερίσματος της . Ο Chivo , ένας ολιγόλογος πρώην πολεμιστής , που δεν μπορεί να πλησιάσει την κόρη που κάποια μέρα εγκατέλειψε , υποκαθιστά την ανάγκη του για αγάπη μαζεύοντας σκυλιά από το δρόμο . Κανένας απ’ αυτούς δεν θα ξαναγίνει ο ίδιος μετά το ατύχημα. Όλοι , συμπεριλαμβανομένων των σκύλων , θα βρουν ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι ζωής απ’ αυτό που κάποτε είχαν φανταστεί . 53 amores perros

Οι «αγάπες – σκύλες» (amores perros) είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του μεξικανού σκηνοθέτη Alejandro González Iñárittu, που μαζί με τις «21 γραμμάρια» και  «Βαβέλ» σχηματίζουν την «Τριλογία του Θανάτου» (Trilogía de la muerte) . Η πολυσυζητημένη αυτή ταινία κυκλοφόρησε το 2000 και πολλοί κριτικοί την αποκαλούν το μεξικάνικο Pulp Fiction , λόγω της δομής της αλλά και της ωμής βίας που την διακατέχει.

Η ταινία ανοίγει με την σκηνή του αυτοκινητιστικού ατυχήματος που λειτουργεί ως ένας τρόπος προλόγου τοποθετώντας τον κεντρικό χωροχρόνο της ιστορίας που θα αφηγηθεί . Είναι ο μυθικός ομφαλός των διαφορετικών ιστοριών που έρχονται σε επαφή , το σημείο που θα αλλάξει την μοίρα , την πορεία των προσώπων .

Το ιδιαίτερο όνομα της , που στην αγγλική έκδοση της ταινίας αποδίδεται ως «Love’s a bitch» , προιδεάζει εξαρχής για το περιεχόμενο της και για την φύση του συναισθήματος της αγάπης που αποτελεί και τον πυρήνα και των τριών ιστοριών . Ο τίτλος στα ισπανικά «amores perros» , όπου perros είναι τα σκυλιά ,μπορεί να αποδοθεί με δυο έννοιες βάσει τον εκφράσεων που υπάρχουν στην ισπανική γλώσσα. Αρχικά όπως παρατηρείται και μέσα στην ταινία , οι «αγάπες σκύλες» είναι αυτές που σε κάνουν να υποφέρεις βασανίζοντας σε ,κάτι που συμβαίνει σε καθέναν από τους τρεις πρωταγωνιστές . Βέβαια ο τίτλος μπορεί να έχει και μια άλλη σημασία , αυτή του έντονου καυγά , που παρομοιάζεται με καυγά σκύλων . Άλλωστε μέσα σ’ολη την ταινία υπογραμμίζεται η εξίσωση βίας – χρήματος – έρωτα , μια εξίσωση που δεν μπορεί να εξαλειφθεί ούτε να κρυφτεί , και ίσως είναι και αυτή που κάνει το συναίσθημα της αγάπης και τους έρωτες «perros» .

Η ταινία αυτή ,με πρωταγωνιστές τους : Gael García Bernal , Vanessa Bauche , Jorge Salinas , Rodrigo Murray , Goya Toledo , Gustavo Sánchez Parra και Emilio Echevarría , είναι ένα κλασικό δείγμα του μεξικάνικου κινηματογράφου που έχει χαράξει μια αξιοσημείωτη πορεία σ’ ένα διάστημα πολλών δεκαετιών με ταινίες – σταθμούς για την παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου .

Δείτε το trailer εδώ: http://http://www.youtube.com/watch?v=6pskP46TvkQ

Σχολιάστε