[Κούβα, ΕΙΔΗΣΕΙΣ] Η Κούβα γίορτασε χθές πανηγυρικά τα 86α γενέθλια του Fidel …

14 Αυγ.

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αφιερώματα στον τύπο και ευχές από μεγάλες προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής σημάδεψαν την περασμένη Δευτέρα, 13 Αυγούστου,  τα 86α  γενέθλια του πρώην πρωθυπουργού της Κούβας και αρχηγού της επανάστασης ,Fidel Castro ,  ο οποίος έχει μήνες να εμφανιστεί και κάποιες εβδομάδες που δεν έχει εκφράσει τη γνώμη του μέσω των καθιερωμένων στηλών που δημοσιεύει.

Επίσης ο Ουκρανός πρωθυπουργός Víctor Yanucovich ευχήθηκε χθές στον Fidel , με τον οποίο συναντήθηκε το 2011 κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Κούβα.

 

Πολλές εφημερίδες τίμησαν την ημέρα με αφιερώματα και φωτογραφίες του ηγέτη ενώ σε όλες τις πλευρές της Κούβας οργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «Comandante» ,όπως τον αποκαλούν , ενώ παράλληλα στην πλατεία της επανάστασης (plaza de revolución) εγκαινιάσθηκε μια έκθεση με κουβανών φωτογράφων και καλλιτεχνών με θέμα τον ίδιο των Fidel Castro .  Φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Fidel Castro από παιδί μέχρι την επαναστατική προσωπικότητα που είναι σήμερα.

Εντωμεταξύ δεν έλειψαν και οι ευχές από μεγάλους αρχηγούς της Λατινικής Αμερικής .

«Μίλησα πριν λίγο με τον Fidel. Ήθελα να του ευχηθώ για τα γενέθλια του και μου μετέφερε θερμές ευχές για τον λαό της Βενεζουέλας» , έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Βενεζουέλας , Hugo Chávez ενώ συμπλήρωσε » είναι εκπληκτική η ενέργεια του ! Είναι παράδειγμα θέλησης και επαναστατικού πνεύματος για όλους μας ! Viva Fidel! . 

O πρωθυπουργός της Βολιβίας συνέχισε και αυτός τα κολακευτικά λόγια για τον 86χρονο πλέον Fidel αναφέροντας : Για μένα ο Fidel συνεχίζει να είναι ο άνθρωπος των ελευθεριακών πράξεων για την Αμερική και τον κόσμο …αλλά εκτός αυτού είναι ένας άντρας, ένας αδερφός , ένας σύντροφος που μάχεται για την ζωή , για την ανθρωπότητα.

Ο Castro γεννήθηκε το 1926 στο Birán ,μια ανατολική τοποθεσία όπου ο πατέρας του , ισπανός μετανάστης ασχολούνταν με τις καλλιέργειες. Σπούδασε σε ιησουιτικό  κολέγιο και στην συνέχεια σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο της La Havana πριν ανακηρυχθεί αρχηγός  και τόσο να αγαπηθεί όσο να μισηθεί από τα πλήθη.

Αφού κατάφερε να κατατροπώσει τον δικτάτορα Fulgencio Batista to 1959 , ηγήθηκε της επανάστασης που αντιτάχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τεράστια αντοχή.

Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας του Fidel όλες αυτές τις δεκαετίες και πάνω από δυο φορές έχει θεωρηθεί νεκρός .

To 2006 μια ασθένεια τον έφερε κοντά στο θάνατο και παρόλες τις υποθέσεις όλων έζησε αλλά άφησε την εξουσία στα χέρια του αδερφού του Raúl Castro ο οποίος και άρχισε μια σειρά από αλλαγές στην Κούβα οι οποίες όλως παραδόξως βρήκαν σύμφωνο τον Fidel.

Από τότε είναι ελάχιστες οι φορές που έχει εμφανιστεί στο κοινό με τελευταία φορά την ημέρα που χαιρέτισε τον Πάπα Βενεδίκτο XVI οπότε και εμφανίστηκε με την γυναίκα που τον συνοδεύει εδώ και τρεις δεκαετίες , την Dalia Soto de Valle.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων ο μόνος τρόπος επικοινωνίας του με τον κουβανικό λαό είναι μέσω της στήλης του Reflexiones ( σκέψεις) τις οποίες και δημοσιεύει σε τοπικές εφημερίδες.

Ο Fidel Castro κατά την συνάντηση του με τον Πάπα Βενεδίκτο τον 16ο.

Μισητός από πολλούς ,αγαπητός από ακόμη περισσότερους ο Fidel Castro μπορεί αισίως να έκλεισε τα 86 του χρόνια ωστόσο όσα χρόνια και αν περάσουν για πάντα θα μένει ένα από τα ελάχιστα αυθεντικά επαναστατικά πνεύματα αλλά και ο ηγέτης της πατρίδας του . Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η αυθεντική Κούβα θα υπάρχει για όσα χρόνια θα υπάρχει και ο Fidel Castro , μετά θα μπει και αυτή στον τυφώνα της παγκοσμιοποίησης και της αμερικανοποίησης .

Σχολιάστε